Verandering. Het is de meest gehoorde aanbeveling rond de kinderopvangtoeslagenaffaire. Er moet verandering komen, van een argwanende naar een behulpzame overheid. Lisanne Brandsema, Project Consultant bij VertX, leidt als projectmanager een deel van die verandering bij de Sociale Verzekeringsbank. Binnen 4 maanden kreeg ze samen met haar projectteam de opzet en afronding van een groot kwanititatief onderzoek naar maatwerk voor elkaar. Ze vertelt in 3 punten waarom juist de VertX-mindset zo goed werkt bij het managen van grote projecten gericht op verandering.
“De Sociale Verzekeringsbank voert onze sociale zekerheid uit. Daarvoor volgt de SVB vaste processen en protocollen. Maar soms voldoet de standaard niet voor een individuele burger. Dan moet niet alleen naar de letter, maar ook naar de geest van de wet gekeken worden. De beste manier van dienstverlening is om in sommige situaties maatwerk toe te passen, omdat je merkt dat een individuele burger in een vervelende situatie terecht komt. Dat is een transitie die sinds 2016 gaande is bij de SVB, en ik kreeg de opdracht deze transitie nog verder in te bedden in de mindset van medewerkers bij de directie Dienstverlening Zorg en Welzijn (DZW)”, vertelt consultant Lisanne Brandsema.
“We werken bij DZW aan de uitvoering en uitbetaling van het persoonsgebonden budget (PGB) en de regelingen voor Verzetsdeelnemers en Oorlogsgetroffenen (V&O). We breiden maatwerk en expertise flink uit, op een manier waardoor alle medewerkers zich gehoord en gemotiveerd voelen. De VertX-overtuiging is dat je projectmanagement-doelen het best bereikt door je te verdiepen in de medewerker. En dat gaat verder dan ze meenemen in jouw ideeën - je verweeft door verdieping ook hun ideeën in de nieuwe werkwijze. Zo bereik je gezamenlijk je doel.
Het was bij de SVB nog niet duidelijk hoe vaak er al maatwerk toegepast wordt aan burgers met een PGB. Ik ben direct aan de slag gegaan met een uitgebreid onderzoek naar hoe er momenteel maatwerk wordt geleverd binnen de Sociale Verzekeringsbank. Want om te weten waar we heen gaan, moeten we eerst weten waar we zijn. Tijdens dat onderzoek zet je al hele kleine interventies in, door te laten zien wat de doelstellingen van de afdeling zijn. En je maakt echt contact met de werkvloer.
Door dat medewerkerscontact en verschillende interventies zie ik na 4 maanden als projectmanager bij de SVB al: ja, er wordt nu al meer vanuit de geest van de wet gehandeld dan vanuit de letter van de wet. Het leeft.”
“Toen ik binnenkwam bij de SVB, sprong ik direct op een rijdende trein”, aldus Lisanne. “Daar staat VertX ook wel om bekend, dat we dat graag doen. We zijn allemaal aanpakkers. Normaal heb je meer tijd om je in te lezen op een project, maar ook hier draai ik mijn hand niet voor om. Binnen 4 maanden organiseerde ik dat het onderzoek naar maatwerk werd opgezet en afgerond. Zo’n groot onderzoek op topsnelheid neerzetten en afleveren, samen met een extern onderzoeksbureau, is nog best een uitdaging. Het was de kunst om iedere teamleider 3 teamleden voor te laten dragen, die twee weken fulltime bezig zijn met het onderzoek.
Ik heb dat bereikt door aan te sluiten bij de mensen die we nodig hebben voor het onderzoek. Hoe ik dat deed? Door hen te leren kennen, mijn eigen motivatie te laten zien en ze ervan te overtuigen dat ze hiermee een belangrijke stem in de organisatie vertegenwoordigen. En we hebben praktische ondersteuning aangeboden bij hun werkzaamheden. Daar maken ze uiteindelijk weinig gebruik van, maar ze voelen zich wel gesteund. Vanuit mijn nuchterheid en ook wel de gunfactor krijg ik dat toch iedere keer voor elkaar, haha!”
“Ik ben volop bezig met het organiseren van PGB Maatwerkplaatsen. Bij veel regelingen werken we samen met ketenpartners, zoals de zorgkantoren of het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De meeste processen lopen op rolletjes, maar soms ontstaat er ruis op de lijn. Dan verloopt besluitvorming trager, en moet de burger langer wachten op een besluit of een betaling.
Tijdens een PGB Maatwerkplaats ontdekken ketenpartners samen waar de knelpunten in het PGB proces liggen. In totaal waren bij de meest recente PGB Maatwerkplaats 50 collega’s van zorgkantoren, de de Belastingdienst, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aanwezig. Het geeft een kick om dat te organiseren!
De overheid is natuurlijk constant in transitie, maar je voelt nu de urgentie wel vanwege de toeslagenaffaire. We zijn op veel levels onze dienstverlening aan het verbeteren. Zo organiseren we maandelijks casuïstiekdialogen, en ben ik in de lead voor het kwalitatieve onderzoek naar de klantreis van de Wet langdurige zorg. Ik merk dat de werkwijze en cultuur van VertX perfect aansluit bij het doelgericht, sociaal en actief organiseren van urgente veranderingen.
Bij VertX hebben we een ontzettend gedreven cultuur. En dat trekt gedreven mensen aan. En die zorgen weer voor activiteit bij een klant. Dat krijgen we wel vaak terug van klanten. Veel organisaties voelen bij ons: ‘Hee, dit is geen geklets, dit gaat ergens over’. En dat gebeurde ook bij de SVB, ik hoorde terug dat mensen op stoom kwamen omdat ik er met kwaliteit en energie in ging. Ze hebben me nu al gevraagd of ik langer wil blijven!’’
“Initiatief nemen zit in de haarvaten van onze organisatie. Iedereen met een goed idee mag meebouwen aan VertX. En dat geeft synergie. Zo zag ik vorig jaar aanleiding om het hele onboardingsproces opnieuw in te richten. Zo gezegd, zo gedaan. Leuk om samen met m’n VertX-collega’s te doen, en je krijgt meteen goede inzichten met eerlijke feedback. Dat is weer heel waardevol voor je klantopdrachten. Dat level van creatief en actief samenwerken vind ik heel prettig aan VertX.”
“We zetten bij VertX flink in op onderlinge verbinding. Je staat nooit alleen voor een opdracht, terwijl je ondertussen wel heel autonoom werkt. Als ik even inspiratie nodig heb, chat ik met een collega of duik ik in onze mooie kennisbank. En elke maand hebben we een kantoordag waarvoor steeds iemand anders verantwoordelijk is. We geven elkaar trainingen, er komen sprekers en de seniors begeleiden de juniors. Zo volgt iedereen zijn eigen ontwikkelpad.”
“Je krijgt ook veel opleidingen bij VertX, zoals bijvoorbeeld in SAFe. Ik heb ook een training Zakelijk Tekenen gevolgd met collega’s, waar ik erg enthousiast over ben, omdat ik nu meer creativiteit in mijn presentaties kan leggen. Dat past heel goed bij mij.
En ik merk dat het enorme meerwaarde ten opzichte van andere consultancybureaus heeft dat wij dingen presenteren op verschillende manieren. Je merkt dat mensen daardoor echt snappen wat we doen. Zo zetten we allerlei extra stappen om goed, snel en doelgericht te werken. En met succes. Het is waardevol om daar iedere dag weer de leiding in te mogen nemen.”
Ben jij een ervaren Project Consultant die graag proactief, innovatief en verbindend werkt? Zet je tanden dan net als Lisanne in urgente veranderingen en sluit je aan bij VertX. We maken altijd graag kennis met gedreven professionals. Ook klanten kunnen direct bij ons terecht voor kwalitatieve veranderingen waar werkelijk iedereen energie van krijgt.
Neem gerust contact op.